hehe

Friday, December 25, 2009

ca ya nun alif.


Ong Siang Ying,
kenapa la bangsat sungguh perangai kau ha?
kenapa kau suka wat perkara yang siang-siang lagi kau tau orang akan marah?

kenapa kau membabikan kami yang tidak pernah makan binatang itu?
malah sentuh pun jijik.

dah bagi duk universiti pun kau bising.
tak bagi kang, kate kene tindas.
sangat 'ong' la kau terpilih dapat masuk IPTA itu.
kini ramai bangsa aku pun tak dapat masuk sebab nak bagi kau tempat duduk.

itu sebab aku cakap, kemahuan untuk perpaduan ini hanyalah mimpi orang melayu!

ingat,
falsafah Yin (Ying) dan Yang menuntut keseimbangan dan toleransi.
bila kami dah bagi dengan hati terbuka, kau terimalah dengan penuh kesyukuran.
jangan digigit tangan yang memberi ini.
kelak akan kupanggil kau, BABI.
babi.

p/s: kau ni cakap bahasa melayu hancur. nak cakap bahasa inggeris pun berterabur. gi balik tanah besar china je la.



35 comments:

sapik said...

wow cepat nye ko apdet....
terbaik ah!!!!

cucunenekkebayan said...

benda2 mcm ni mmg cepat mengundang kemarahan aku!!

Anonymous said...

eniq disini :
sumpah sial...aku harap die baca!

cucunenekkebayan said...

eniq: tu la pasal! aku tak tau mcm mane nak suh die bace!

hannah jamma said...

siapa kah ong siang ying ini?
i search di facebook tapi tak jumpa :s
sumpah sial sangat.

cucunenekkebayan said...

i pun!!
tak dah takde. maybe deactivated kot!

deanna said...

ini sangat kurang ajar..
sebenarnya lg banyak jembalang mate sepet ni yg buat cmni.. tp memang silap la klu dorg tulih kt fesbuk ni kn..

bodoh

cucunenekkebayan said...

nana: ye. mmg banyak. blog2 diorang lagi kurang ajar.

sapik said...

satu bende yang aku tau....liang chua tuh dah lari pegi taiwan.......takut kene bunuh kot

cucunenekkebayan said...

liang chua takot masuk liang lahat! hahahaha

sapik said...

hahahaha

nurul_cahaya said...

nak dia baca. send kat emel dia ~ osy_1001@hotmail.com atau uk20132@student.umt.edu.my

sapik said...

erk dah ade email dier....mane dapat.......seryess aku terkejut...

Anonymous said...

geramnye aku bc..weh kau emel la kat dr ridhuan tee or che det..
dorank kan slalu fight psl racism..

-tqah- said...

john, ak rasa ak pnah bagi link satu blog yg kutuk pmpuan ni kat ko... da lama gak la...

cucunenekkebayan said...

ade ek?
tak perasan lak.
sial tul pompuan ni.

dheepan said...

kalau 2 pelajar tersebut racist, anda semua pula?

Kalau cina memanggil anda babi, anda yang Melayu pula panggil mereka babi sepet. Sampai hasut nak bunuh pun ada. Inikah perangai pelajar Universiti dan pendebat terkenal Universiti Malaya?

sebenarnya orang cina ke, india ke, melayu ke, kat Malaysia sekarang semua racist.

Semuanya 2 X 5 senang citer.

cucunenekkebayan said...

ya. kalau mereka racist, kami juga akan jadi racist. kami marah, sebab kesabaran kami diuji hingga satu tahap yg melampau.

"sebenarnya orang cina ke, india ke, melayu ke, kat Malaysia sekarang semua racist.
Semuanya 2 X 5 senang citer."

see? anda yg claim semua org racist.

dalam post ini, mahupun dalam blog ini, tidak ade kenyataan yang pernah menggelarkan sesiapa sebagai babi sepet. anda yg cakap. kalau dua anak cina ini tidak menggelarkan melayu sebagai babi, takde sape yg akan menggelarkan mereka sedemikian juga, tidak ade siapa yang akan mengamuk dan tidak ade siapa akan bunuh-membunuh.

status sebagai "pendebat terkenal" (again, u said that) tidak menghalang aku untuk berkata-kata.
buat apa menjaga status dan nama, kalau bangsa sendiri dipanggil babi?

i ask u the same question, adakah 2 pelajar cina itu mencerminkan mereka pelajar universiti yang baik? perlukah mereka menjadi seorang pendebat terkenal baru nak pandai menjaga sensitiviti perkauman?

Kahuna said...

dheepan, ni cume pasal budak 2 ekor yang kutuk melayu kat facebook, so ke-racist-an aku hanya untuk diorang dua orang ni je. bukan untuk kesemua orang cina kat malaysia.

tak adil kalau ko nak kate sume orang malaysia racist hanya sebab dua orang cina cakap melayu babi, dan beberapa orang melayu cakap cina babi sepet.

geletek puting dheepan ni kang. hakhakhak.

cucunenekkebayan said...

kahuna: hahaha. jangan geletek puting dia. zaman ini sgt bahaya. anda akan dituduh racist kerana mengugut untuk menggeletek puting bukan melayu.

ya. setuju dengan kahuna yang selama ini tak pernah bersetuju dengan aku. kalau 2 cina ni tak cakap mcm tu, aku pun tak tulis entry ni khusus utk mereka. dan takkan ade komen2 racist dari org lain.

dheepan, anda perlu lebihkan research ke blog2 bukan melayu. mereka terang2an kutuk dengan carutan2 kepada melayu. sampaikan mereka berani publish di facebook, itu sudah melampau. dan adakah melayu juga yang harus dipersalahkan?

kalau takut dilambung ombak, jangan berumah di tepi pantai. kalau takut jari terbakar, jangan berani bermain api.

sapik said...

respon terus kepada saudara dheepan...
anda kata kami racist namun...
jika bangsa anda dihina sebegini rupa sudah semestinya respon anda sama sahaja sepeti kami....
kami menghulur tangan memberi....
namun jari jemari tulus kami digigit dengan rakus sekali....
kami yang menawarkan dan menghebahkan perpaduan namun kalian cemuh dengan semangat perkauman....
malahan agama kami turut dihina....
di dalam islam memang dituntut berintegrasi.....
namun jika maruah bangsa dan agama dikasari...
tindakan kami ni hanya kecil sekali...
berbanding apa yang seharusnya terjadi...
fikir2kan

cucunenekkebayan said...

sapik: mak aih. mcm ayat pidato!

sapik said...

aku nak try masuk pidato pasni huhuhu

Anonymous said...

padan muka dheepan! cari pasal lak dia..
tu je aku nak cakap.

cucunenekkebayan said...

tak baik cakap dheepan mcm itu! kitakan satu Malaysia.

sapik said...

dia x salah pon...salah faham je tuh....

Itther said...

respon kepada saudara dheepan gak:

memang diakui sumer kaum atas muka bumi ni mesti ada sifat racist. biasa la tu. jaga puak and kepentingan masing-masing.survival. tapi yang membezakan adalah bagaimana kita menginterpretasi sifat racist tu. adakah dengan terang-terangan mengutuk kaum lain? terang-terangan deny hak kaum lain. sumer mende pun ada caranya dan batasnya. sendiri mau ingat la!!!

Shahid said...

aku ramai membe cina. takdehal pon. siap ajk aku solat lg bile masuk waktu ;D haha. hal skrg ni, yg 2 org tu. mcm negarakuku, ingat lagi x namewee? last2 sume senyap jgk. siap dpt jd selebriti 15malaysia lagi. itu kutuk azan subuh tu, pun boleh lepas. kite racist ke? mmg kalau org melayu bukak mulut je kire racist ye? damai.

cucunenekkebayan said...

itther: semua manusia ada sifat racist. sangat setuju. memang tuhan jadikan kita ini berbeza-beza dan ade suku kaumnya. bila kita berbeza, kita akan cari something in common. yang common adalah asal usul kita. we will live with it.

shahid: haha. roommate aku juga adalah seorang cina. daripada beribu-ribu bilik kat UM ni, ditakdirkan aku duk ngan cina. walaupun pada awalnya, dia mintak aku tukar bilik lain. aku tak kisah, tp die yg kisah sgt. so, siapa yg rasict?

hatikupanas said...

die xsedar ke menumpang kasih kat negara kita,xsedar ke negara derg asalnye cina,dan melayu mmg malaysia.
smpi hati ckp kte babi.

bapak said...

john....caya r....
blog lu mmg handal....
aku bg full supprt untuk blog lu...
ca ya nun aliff go to hell!!!

cucunenekkebayan said...

hatikupanas dan bapak: sabar~ hahaha.

Anonymous said...

JOHN,for me u did such a good writing bout dis issue.cumer,suggestion aku la john,kalo ang dpt bidas dgn gaya bahasa yg lebih dn menjawab sumer tuduhan racism tue,aku raser impak penghayatan tue akan jadi lebih mendasar ke dalam hati.sekadar cadangan.smoga ALLAH memberkati kamu dan hidup kamu.wallahualam.

Sultan said...

Kalau gua jadi admin UM dah lama gua expel lu dari UM. bikin malu kaum je. Pi berambus join PERKASA la wei.

cucunenekkebayan said...

name sultan, tapi ckp mcm setan.

ape sebab yang munasabah untuk aku di expel dari UM?

takutnyeeee~