hehe

Friday, June 25, 2010

Gurindam: pePERITsaan.

dulu beg penuh buku
sangkut saja pada bahu
tak pulak tulang tercabut
tak pulak aku bantut.

sekarang beg ada roda
buku pulak makin tak ada
bukan murid-murid yang komplen
tapi mak bapak yang bising-bising.

lama-lama mak bapak jugak yang pening
bila roda dah tak lagi berpusing.

...................

kesian kat anak-anak
kat sekolah belajar
kat rumah belajar
kat tuisyen belajar

ini semua angkara peperiksaan!
kena bawak buku walau dalam hutan.

tapi macam biasa.
anak-anak okey saja
mak bapak yang beria-ria.

anak awak ke medan peperiksaan,
bukan medan peperangan.

...................

lepas ni mak bapak mesti lega
anak-anak tak perlu periksa
dari darjah satu sampai tingkatan tiga
pergi sekolah, tak tau nak buat apa!

macam biasa, anak-anak seronok je
pergi sekolah jumpa member-member
balik sekolah, merempitlah mereka
yang betina, jadi pemboncengnya.
jangan salahkan mereka.
sebab mereka dah tak tau nak buat apa.

..................

dah jadi macam tu nanti,
barulah mak bapak nak sedarkan diri.
rupa-rupanya peperiksaan itu bukanlah demi gred semata-mata.

ia perit, tapi perlu juga.
peperiksaan untuk kita periksa anak-anak kita.
kat sekolah mereka buat apa!



p/s: mak, post ni bukan ditujukan kepada emak ye. post ini utk mereka yang suruh mansuhkan UPSR dan PMR.

18 comments:

deanna said...

emm pada pendapat encik azri, knape ek upsr n pmr ni perlu dimansuhkan? sy xfhm..

cucunenekkebayan said...

deanna: sebab konon2nya ia membebankan anak-anak kecil yg masih mentah.

anonxanon? said...

tapi orang kat oberc rilek jerk?.....

Original said...

herm, x aci la.. kiter dulu susah payah amik periksa, dorang rilex la pasni..

cucunenekkebayan said...

tu laa. kita dulu elok je. takde pun jadi gila. aku dari darjah 3 ada exam besar, PTS. aku suka exam. sbb exam dpt ukur kemampuan diri kita. exam bukan nya on paper je sebenarnya. exam nak ukur sejauh mana kebolehan kita menyerap dan menterjemahkan informasi (ilmu) yg diajar. bila dah keje nanti macam ni la sebenarnya. tp diterjemahkan dalam bentuk kerja kita la.

p/s: tak semestinya apa orang barat buat, sesuai untuk kita buat jugak. orang kita mmg terlalu pandang tinggi kat barat tu. tu sbb org kita selalu kutuk org kulit gelap. sbb bagi kita, kalau putih itu mesti bagus. kita ikuuuuutttt je la. tengah panas pun kita pkai sut dan tali leher. kat barat ok je. hensem je!

sapik said...

tapi bagi aku la kan..sistem peram dan periksan ni dah x sesuai...bukan apa....
biler peram...lama2 masam...
dan ini akan mewujudkan situasi berat sebelah diantara murid excellent dan murid yang kurang seket excellentnyer...
sepatutnya pendidikan itu berterusan...
dan penilaian juga berterusan..
baru kita leh tackle masalah student....

mase aku buat program kat sekolah lama aku ni...aku jumpak bnyak budak2 yang dibebani masalah keluarga....ekonomi......ada yang mak bapak bercerai berai......tapi semua tu tenaga pengajar x nampak sbb apa?
sbb kita terlalu obses dengan perperiksaan.....

bagi aku upsr wajib dimansuhkan...
pmr tidak

Anonymous said...

mak dah jd cikgu 28 thn....
mak nampak bebudak ni mcm-mcm...
walaupun kpm,jpn, ppd dan sklh menjerit mewajibkan pprksaan itu, ppprksaan ini...
bg yg ambil berat...,ambil tahu dan sedar ttgnya akan berusaha utk capai yang terbaik...
tapi semua orang kena fikir, apa akan jadi bg mereka yang tak mau ambik tahu dan tak sedar ttg periksa itu sendiri terutama pel Melayu..periksa yg diwajibkan pun dilalaikan, inikan pulak kalau ditiadakan...
bagi cikgu-cikgu pula...
kalau ada periksa..
adalah target yang nak dicapai..
kalau tak de camne ye...
sekolah jd ape..
mak ayah pulak ....
mungkinkah jadikan sklh tempat letak anak je lah....
dah tu nak tunggu ting tiga baru nak periksa, teruk le cikgu buat motivasi....
apa-apa pun, periksa mesti ada walaupun namanya bukan UPSR.

cucunenekkebayan said...

emak, ape la nasib pusat2 tuisyen tu ye? pengeluar2 buku pun mesti terjejas. kesian~

sapik said...

bukan x de periksa...tapi digantikan dengan penilaian tahunan yang berterusan......

kan ke lebih baik begitu....


pusat tuisyen...
buku latihan...
bukan semua mampu...macam aku dulu...
mane ade buku.....mane ade tuisyen....
sbb family aku susah....

sbb tu aku kata sistem ni x adil....
kesian kan budak2 bermasalah....

cucunenekkebayan said...

lagi la membebankan.

'penilaian TAHUNAN YG BERTERUSAN'.

setiap tahun ada periksa.

sapik said...

mmg la tiap2 tahun ade periksa pon kan...periksa penggal???

sekolah ko x de ke?


huhuhu....

berbanding ko blaja 6 tahun...pastuh
x de dah second chances to redeem urself....

dengan ade chance tuk perbaiki keadaan mane lagi bagus?

cucunenekkebayan said...

ko gagal upsr dulu, takleh masuk sekolah menengah utk peluang kedua?

kalau UPSR pun main2, nikan pulak periksa penggal. asik aku je dapat no 1 dulu. hahaha

upsr tu adalah penilaian adil utk semua. kertas soalan standard dan penilaian standard. adil bagi murid2 yg tak belajar sambil lewa, yg berusaha bersungguh2 dan yang cepat belajar.

takkan la nak tunggu semua orang baru kita boleh langah satu tapak ke depan. dunia makin pantas.

biar budak2 ni belajar utk rase gagal awal2. nanti dah 9 taun belajar, baru nak rase gagal, dah too late. ade SPM je lagi nak tebus. at least kalau gagal upsr, ade lagi pmr dan spm. bukan setakat 2nd chance, 3rd chance kita bagi.

sapik said...

ahahaha.........senang la ko cakap....ko terus pas upsr ko masuk sbp......


budak2 yang x masuk sbp mentaliti diorg kebanyakannya dah berubah....
aku dulu pon mase skolah rendah pon dok no 1 je...

tapi sbb ape kite je yang dok dapt no 1?

adekah sbb upsr atau sbb minda sesetengah pelajar tuh dah developed terlebih seket dari yang lain?

kadang2 ade jugak late bloomer....
tapi sbb dah kantoi upsr....rase cam dier tuh x pandai....terus malas blja...
tu yang jadi mat rempit dan chikaroo tuh....


upsr is demeaning......
bukan sume orang ade memori yang mampu tahan sistem pendidikan kita yang lapuk dah ni....
jangan terlalu anti perubahan......walaupun bnde yang asal tuh dulu kite dapat kebaikan......
tapi x semua merasa kebaikan tuh....
apa gunanya

cucunenekkebayan said...

ok. jadi, ape nasib kepada pelajar2 yg dah developed tu? tunggu gak? tak rugi ke? yg late bloomer tu belum tentu akan bloom. yg dah bloomed ni aku risau, lama2 layu nnt.

takdenye down sampai jd mat rempit. periksa penggal 2 taun skali diorang pandang remeh je. gagal pun xde hal je. tak down pun. sbb too common periksa penggal. diorang tak kesah, tak rase besar dan pentingnya exam tu. sbb sekolah je wat.

jgn terlalu eager nak berubah. jgn ingat semua perubahan tu baik. jgn sekat kelebihan orang lain. jgn ingat semua perkara lama itu tak baik. jgn terlalu suka menyalahkan sistem.

sapik said...

bnyak sungguh jangannya.....

tapi tgk...ko yang bloom awal....dok dapat no 1 jer....tu la buktinyer x de pon ko layu diteratak madu kan....
ahahaha

betul ke ko cakap camtu....
sedangkan....kat tmpat aku ni aku dah nampak( aku orang kampung beb)

baper bnyak jadik mat rempit.....baper bnyak jadik belen...
kawan aku sorang dah mati sbb mengedar dadah....

kenapa diorg pilih jalan tu?

mesti ade sebab kan?

minda yang terlalu muda dibasuh utk taat setia pada periksa.....
hari2 tuisyen....
penilaian berterusan tidak hanya bermaksud penilaian perperiksaan....
tapi penilaian minat...
penilaian kecenderungan....
tu sume kite kene buat

bukan sume orang nak jadik doktor
bukan sume suke jadik engineer....

sume ade kelebihan tersendiri
akedemia bukanlah hanya satu jalan hidup.....

cucunenekkebayan said...

so, aku bloom awal, aku kene tunggu dak2 len bloom gak? itu maksud aku.

ish. ko ni. baca dulu betul2 la. kuat violate la ko. tukar kayu ukur. haha.

baru nak stim. ceh.

sapik said...

ahahaha
iyelah ko kene la tggu budak2 lain bloom gak...ko x kesian ke kawan2 ko x dapat masuk sbp cam ko lol

sapik said...

tu la beb...orang dah lame x berdebat...skill pon dah makin sembab...ahahaha adoi la T_T