hehe

Friday, August 20, 2010

Melayu Bodoh, Bajet Bagus.

sistem kuota atau hak istimewa Bumiputera sering diusik oleh tetamu kita.
bila Chua Soi Lek, mintak hapuskan ekuiti bumiputera 30% tu, orang Melayu majoritinya marah.
tapi ramai juga orang Melayu yang sokong.
ini namanya Melayu bajet bagus.
sebab mereka rasa, selama ini mak bapak mereka kaya, tidak ada kena-mengena langsung dengan isu ini.
sebab resepi kejayaan mak bapak mereka adalah berusaha sendiri tanpa menggunakan sistem kuota yang ada dalam agensi kewangan, kerajaan, pendidikan dan pemilikan aset.

mak bapak mereka kaya dengan usaha sendiri.
tidak pernah langsung merasa keistimewaan sebagai bumiputera.
mak bapak mereka, hanya pinjam dari ceti dan ah long untuk berniaga.
tak pernah mintak bantuan kerajaan sikit pun.
datuk nenek mereka, mak bapak mereka beli rumah dulu sengaja pakai nama cina.
sebab mereka rasa tak perlu diskaun bumiputera.

.....................

mereka juga tidak pernah mendapat faedah langsung dengan sistem kuota ini.
kerajaan hantar mereka belajar ke luar negara, sebab mereka memang genius, layak selayak-layaknya untuk hidup ditanggung oleh kerajaan ratusan ribu ringgit setahun.
sebab mereka yakin, pemilihan mereka adalah berasaskan 'pure meritocracy'.
JPA dan MARA mana pakai sistem kuota!

habis liberal la tu??!!
habis open-minded la tu??!!

.....................

Melayu bajet bagus macam mereka ni sebenarnya berlagak, lupa daratan dan bodoh.
kita pertahankan 30% ekuiti tu bukan sebab kita dengki dengan kejayaan mereka.
tapi sekadar untuk menjamin hak kita, agar tidak dikikis habis.
agar penguasaan itu ada hadnya.
ini juga salah satu bentuk neo-kolonialisme sebenarnya.
lama-lama, tetamu akan jadi tuan rumah!
apa lagi yang kita ada nanti?
bodoh.


.....................


analogi:

adalah 1.7 juta kuli lombong, penoreh getah di depan rumah kita.
kita kesian, sebab kita ni tinggi budi bahasa dan rasa simpatinya.
kita pula ada rumah yang tak guna, betul-betul sebelah rumah kita.
jadi, kita pun bagilah mereka duduk PERCUMA di situ.
buat la apa pun.
kita tak pernah kisah.

mereka ternak babi, ayam, kambing, lembu.
tanam buah-buahan, sidai baju dan macam-macam lagi dibuat di halaman rumah yang kita bagi tu.
kita senyum saja.
siap kadang-kadang tu, tolong sidaikan baju, bersihkan daun-daun kering mereka.

kita pula, tengok macam dah crowded sangat kawasan umah jiran tu, bagi la mereka usahakan tanah halaman kita sikit.
lagipun, kita ni tak berapa nak sihat.

tiba-tiba, setelah lebih 50 tahun menetap percuma di rumah kita, mereka berubah.
mereka marah-marah suruh kita robohkan terus pagar rumah kita tu.
senang mereka nak masuk rumah kita bila-bila.
sakit hati sungguh mereka dengan pagar rumah kita tu.
tak tau kenapa.

.......................

cuba ingat balik sejarah.
kita jemput mereka jadi rakyat Tanah Melayu, apa yang kita dapat?
Merdeka?
tu pun bukan mereka yang bagi.
kita bagi mereka KERAKYATAN.
kita dapat apa dari mereka?
kita cuma mintak mereka HORMAT sedikit sahaja hak istimewa itu.

tapi kini mereka pertikaikan dan minta janji itu dihapuskan.
maknanya, adakah kita perlu menghapuskan kerakyatan mereka sekali?
sebab idea hak istimewa bumiputera itu datang seiring dengan kerakyatan mereka.
itu memang janjinya!!

......................

hoi Melayu bodoh!
jangan jadi kacang lupakan kulit.
jangan lupa asal usul mak bapak nenek moyang kau.
kau pun belum tentu berjaya!

9 comments:

deanna said...

azri zahier, terima kasih sbb jadikan point yg kita bincang smlm dalam bentuk 'masterpiece' ini.

perjanjian yg cukup mudah untuk difahami.

"KAMI bagi kerakyatan (percuma), KAU hanya perlu hormat hak kami sebagai TUAN RUMAH.

jika KAU nak hak KAMI, kami boleh bagi, asalkan KAU pulangkan KERAKYATAN yg KAMI bagi. MUDAH."

t-qah said...

RAMAI ORG X SUKE SEJARAH. MASA SEJARAH DULU TIDO. BOSAN KATA NYA..
INI LAH HASIL NYA.

xseratas said...

urgh,mmg bodoh sape melayu yg setuju tu.dorg x pikir org yg susah.macam aku ni family biase aje,xleh anta study oversea masuk u.sbb ade mara lah aku ade peluang.depa yg setuju tu org2 kaye bolehla anta anak2 dorg belaja mane2 pon dorg suke sbb tu x kesah ade ke tak kuota sume nih.
blueks.

cucunenekkebayan said...

deanna: ramai tak faham point mudah ni. tak faham dan tak nak faham. yg faham, buat2 tak faham.

tikah: subjek sejarah patut jd subjek wajib A utk apply IPT. dan bahasa Melayu pun wajib A, bukan sekadar lulus!

Xseratas: bagus. masih ada lagi student oversea yg baik rupenya. makbapak depa kaya pun sebab apa? boleh jamin keturunan dia takde dapat faedah dr sistem kuota ni?

Anonymous said...

Apa yg pakar sejarah kata?
Apa kata Prof Khoo Kay Kim?
...org tua kita yg lantik pemimpin dahulu sehingga harini kita lantik pemimpin yang mendahulukan rakyat bagi pencapaian mereka diutamakan

kahuna said...

melayu bodoh tu betul-betul kata dia sokong buang 30% ekuiti melayu ke?

aku rasa, die suruh orang melayu pergunekan hak diorang yang 30% ni sebaik-baiknya, supaya orang lain tak tindas kite. sebab kerajaan dah bagi ekuiti, kite kene manfaatkan, jangan la ekuiti yang sikit ni pun kite buat tak pandang je. ade baja subsidi, pegi jual kat orang lain. ade ASB, nak jugak simpan duit bawah tilam.

aku rase, ini la point die kot. tak tau la kalau melayu bodoh tu nak cakap bende lain. sebab die anggap analogi die dah cukup terang untuk orang-orang bijak, yang tak bodoh macam die. die tak tau pulak die nak kene terangkan satu-satu balik bagi orang-orang bijak ni paham.

sebab die tau orang-orang bijak ni memang cakap serupa bikin. bukan hanya bising kutuk orang kat blog!

ini pendapat aku la. kau berhak untuk tak setuju. aku takkan kate kau bodoh kalau kau tak setuju dengan pendapat aku. eh, ke, pendapat kau ni WAJIB diterima oleh semua orang? sori, aku tak dapat surat pekeliling pasal tu.

Anonymous said...

ape yang menarik ttg post kali ni?
post ini ditujukan kepada MELAYU. bukan CINA mahupun kaum lain. bagi kesedaran sedikit kepada orang Melayu dan bumiputera yang tak pernah nak faham.

p/s: ingatkan sekali MELAYU ttg Perkara 153 lain kali, baca sket fasal. baru mereka paham.

cucunenekkebayan said...

anon1: kreatif. i loikeee!
anon2: yup. ini post utk org Melayu. org Melayu ni tau perkara 153, tp tak tau nak buat apa dgn benda alah tu.

kahuna: kalau itu niat dia, baugsla. tp yg aku baca, lihat, dengar dan tonton, bukan ini yg cuba disampaikan oleh Melayu-melayu ni. mcm Zaid Ibrahim, mcm KJ, mcm Nizar, dan ramai lagi, mereka ni sanggup sokong pendapat bukan melayu yg biadap ni semata2 nak popular dan dianggap neutral. tidak terlalu kemelayuan. p/s: analogi mana ni?

oh, untuk pengetahuan semua, anda semua bebas utk tidak bersetuju dgn aku. tp aku bebas untuk mengutuk, mencerca dan mengucapkan apa sahaja dalam blog ini hasil pandangan korang. kalau aku rasa bagus, aku akan ckp bagus. sebab aku tak pernah paksa korang suma baca dan meluahkan pendapat/ respon balas korang kat sini.

sapik said...

hmm best post ni.....
tapi dalam keadaan skrg ni...mmg wujud hak keistimewaan orang melayu...tetapi lebih kepada melayu yang ISTIMEWA....
ramai melayu ISTIMEWA ini kaya raya.....melayu biasa papa kedana.....
dikatakan x pandai mengambil kesempatan...
atau mereka diambil kesempatan...
tanah kita....siapa yang suruh jual kepada cina...
kerakyatan kita...
siapa yang serahkan kepada mereka?

sudah tentulah KAUM MELAYU ISTIMEWA ini yang rancangkan semua...
agar yang kaya terus kaya...status quo mereka terjaga....

jadi siapa yang salah sebenarnya jika kami melayu papa...mahu membinasakan melayu ISTIMEWA?