hehe

Thursday, October 8, 2009

Malaysia Boleh!


“Mentaliti rakyat kita tak macam negara barat. Mereka lebih maju kerana mereka boleh dikritik depan2. Tak perlu jaga hati pun takpe. Mentaliti mcm tu la bagus,”

Haha.

Mentaliti mcm kau ni la yang tak bagus.

Ape sahaja yang dilakukan oleh barat, adalah bagus.

Is it because they are whiter than us?

Or because they have snow in their country?

Sebab kita, orang Melayu tak cakap lepas atau kritik berlapik, maknanya kita tak bagus?

Maknanya mentality kita tahap rendah?

Mana lebih bagus?

Kita, kritik orang. Dalam masa yang sama, kita jaga hati dan perasaan orang tersebut.

Kita buat dua kerja dlm satu masa.

Orang itu pula dapat dua2; kritikan dan hati yang terjaga.

Berbanding kita kritik sahaja. For the sake of ‘mentaliti yang bagus’.

Apa yang orang itu dapat?

Kritikan? Mungkin dapat.

Itu pun kalau die ada hati nak absorb n digest ape yang kau kate.

Akhirnya, habuk pun tak dapat.

Nak kejar sangat mentality yang bagus tu, menambahkan musuh pulak.

Ingat.

Kita Melayu, beragama Islam dan rakyat Malaysia.

Satu bangsa yang lemah lembut.

Satu agama yang suci bersih.

Sebuah negara di timur.

Ape yang mereka pakai, may not look good on us.

3 comments:

cerimanis said...

ok emy stuju!!!aiiik mcm plik lak ble berstuju dgn john xmnd pagi!!
wewewewewe

rama2hijau said...

hahaha.
emi ni..marah abe de nanti..

cerimanis said...

cet!!!
xde modal laen ka!!!
thu r xmndi~~~