hehe

Wednesday, September 30, 2009

angkasawan dan bulan, kartika dan sebatan, malaysia dan F1.


ramai yang mencemuh daripada yang mencerap.
termasuklah beberapa orang cerdikpandai dan ahli2 akademik.
apetah lagi mala'un2 yang hanya tahu membangkang.

sesebuah tamadun akan membuat, mencipta atau menghasilkan sesuatu yang tamadun lain tak mampu atau belum lagi dibuat oleh tamadun2 yang setaraf dengannya.
contohnya, tamadun mesir purba buat piramid, sebab nak tunjukkan kpd tamadun lain yang mesir mampu dan kaya dengan sumber ilmu, material dan kepakaran untuk buat structure sehebat itu.

atas alasan ini jugalah, Tun Mahathir mengilhamkan agar Malaysia memiliki bangunan tertinggi di dunia. kalau ade orang len buat lebih tinggi, Malaysia will remain on map for the tallest twin tower pulak! still tallest, tp dlm jenis yang berbeza. sebab bukan semua negara mampu buat bangunan tinggi, apatah lagi paling tinggi dan lebih2 lagi tinggi, berkembar pula. semua kata dia gila, tp bila berkonyong2 pelancong kenal dan melancong di Malaysia, semua diam.

kita patut berbangga, Malaysia MAMPU menghantar seorang ke angkasa lepas.
tapi, ramai yang kata ia merugikan sebab angkasawan kita hanyalah pelancong angkasalepas.
tak buat apa2, melainkan jenguk2 di tingkap kapal angkasa.
haha. kau main cakap je ni kan?

memang besar kos pelancongan ke angkasalepas itu. tp jgn lupakan pula betapa besar impactnya kepada pembangunan ilmu di Malaysia. sebelum ini, mana ade budak2 sekolah bercita2 nak jadi angkasawan atau astrologist. ramai nak jadi mat rempit je.

-----------------------------------------------------------------------------

kartika.
mabuk2 dan bakal disebat.
haha. padan muka. baru nak insaf dan menagih simpati dunia?
lepas nih, aku jamin, kau akan dapat tawaran berlakon filem2 atau drama2 melayu berkualiti rendah.

tapi yang bodohnya, ade jugak orang Islam yang pertikai hukuman ini.
biar padan muka kartika nih. memalukan bangsa dan agama.

kepada pihak2 yang berwajib, jgn cari artis2 saja untuk publisiti tugas anda.
cari ahli2 politik sekali.
pergilah ke hartamas square, restoran Piccadilly dan Asia Cafe tu. terlalu ramai Melayu Islam yang mabuk terang2an di sana. bila orang jeling2, tau pulak diorang nak marah! beruk!

--------------------------------------------------------------------------------

1Malaysia dan formula one.
hahahahahahahahaha

aku rase Najib dapat idea ni semata2 nak samakan dengan konsep gagasan beliau, 1Malaysia.
asal ada angka 'ONE', sebat je la..hahahaha
One Nation Emcee pun ok gak..
errr...one more thing..pun one jugak..
one, two, three..
silap2, One Utama jadi shopping Complex rasmi untuk Malaysia!

tapi, aku rase idea nih bagus.
reason? to put Malaysia on map.
--------------------------------------------------------------------------

di kampung2, sebelum azan, akan dibunyikan kerantung (tabuh).
sebagai tanda masuk waktu sembahyang.

di bandar2, takde kerantung, tapi terus azan.
sama fungsinya. untuk memberi tahu, mengejutkan orang untuk bangun sembahyang.

kalau tak dibeduk kerantung,
kalau tak dilaung azan,
kita leka dlm jaga.
kita lupa dlm lena.

yes.
create awareness!


3 comments:

deanna said...

mantap...
ini article plg superb..
maha karya agung

rama2hijau said...

ceh! tak ikhlas langsung!

budakmengamuk said...

selamat hari raya :)